File size issues
solderpunk solderpunk at SDF.ORG
Sun Aug 18 12:36:41 BST 2019
> Does TLS not have a native way to handle this? I did a quick search and found
> that either the client/server may send a close_notify message before
> terminating a TLS connection.
>
> https://tools.ietf.org/html/rfc5246#section-7.2.1
Ah, this is a great detail to have noticed! I'll need to look into how
hard it typically is for clients to check that they've received this.
If it's straightforward, it's probably a good idea to amend the spec to
say that servers MUST send this close_notify message. That would then
act as an analogue of Gopher's lone dot.
> I agree with this sentiment. Knowing the file size would be nice to have, but I
> haven't seen any use cases that are compelling enough to justify increasing the
> complexity to the protocol for. Even in HTTP land, Content-Length is an optional
> response header and there are several scenarios where it doesn't make sense to
> include it at all.
Yeah, I think we can leave this for now. It was a hypothetical concern
that somebody had. Not necessarily a bad one, but until it's observed
actually creating significant trouble for actual users on actual clients
I think we can just table this issue. If it does come up as a practical
concern, we can resume discussion of some of the ideas here.
-Solderpunk
Archive home | About this archive