URLs in request lines
plugd plugd at thelambdalab.xyz
Sat Sep 14 09:02:16 BST 2019
Hi again Sean,
Sean Conner writes:
> we have the 'scheme' portion, then the two '//' which means we're following
> the first rule in 'hier-part'. 'authority' is the host part (which I didn't
> include) followed by a 'path-abempty', of which there can be 0 or more of,
> so that's a perfectly cromulent URL. It's the responsibility of the
> *server* to handle the situation, not the client.
I just read over this again and realised I'd been too hasty in my
earlier response. You point out that according to the URI RFC an empty
path is a valid URL, and while this is good to know, does the following
necessarily follow?
> Semantically speaking, these:
>
> gemini://example.com
> gemini://example.com/
>
> are the same.
For gopher, gopher://example.com/1 and gopher://example.com/1/ are not
semantically the same. (Although they are often - but not always -
treated as such.) Section 6.2.3 on scheme-based normalization notes
that http://example.com and http://example.com/ are semantically
equivalent, and goes on to suggest that URIs of other schemes _should_
follow this example. So I suppose we now say that gemini does?
plugd
Archive home | About this archive