Should Gemini clients alert users upon redirect?
Stephane Bortzmeyer stephane at sources.org
Wed Feb 17 09:16:47 GMT 2021
On Tue, Feb 16, 2021 at 10:52:47PM -0500,
Michael Lazar <lazar.michael22 at gmail.com> wrote
a message of 33 lines which said:
> gemini://example.com and gemini://example.com/ are canonically the
> same resource and should always return the same response.
Are you sure?
RFC 3986, section 6.2.3 says "In general, a URI that uses the generic
syntax for authority with an empty path should be normalized to a path
of "/"." Note the "in general". The rest of section 6.2.3 explains
that is is scheme-specific.
<gemini://gemini.circumlunar.space/docs/specification.gmi> seems
silent about "gemini:" rules. 1.2 says "The path, query and fragment
components are allowed and have no special meanings beyond those
defined by the generic syntax."
(The Lupa crawler currently normalizes <gemini://example.com> to
<gemini://example.com/> but I wonder if I'm right.)
Archive home | About this archive